Tarz sahibi 20 ünlü kadına “dekorasyon ipuçlarını” soruldu. Aralarında kaşmirle büyü yaratanı da var, camla estetik yaratanı da…

Arzu Kaprol – Modacı

“Yatak üzerinde kullandığımız lazer kesim üç renkli Arzu Kaprol diz battaniyesini, yatak odasından çıkarıp masanın üstüne koyun; üzerine ekleyeceğiniz mum ve Gamze Araz Eskinazi tasarımı cam melekler ile muazzam bir duygu yaratalabilir.”

Dilara Karabay – Takı Tasarımcısı
“Benim için evde ışık çok önemli; evinizde genelde yerden aydınlatma kullanın ve ışık yoğunluğu ayarlanabilir olsun. Ayrıca güzel kokulu Happythings mumları ev parfümleriyle destekleyin; bir evin çok güzel kokması çok önemli. Kanepenizde A Day of Design kaşmir yastıklar olsun; masanızdan taze çiçekler eksik olmasın. Ve müzik mutlaka olmalı; ruhun gıdası…”

Betina Barutçuoğlu – Mon Reve Takı Tasarımcısı
“Salondaki kanepelerimin üstüne bol bol yastık koyuyorum ve sıkıldıkça yastıkları değiştiriyorum; böylece anında salona hakim olan renk ve hava değişiyor. Mudo ve Zara Home’u sürekli takip ederseniz çok güzel yastıklar bulma şansınız var.”

Gaye Çevikel – Gaia & Gino Markasının Yaratıcısı


“Arik Levy’nin Gaia&Gino için tasarladığı Mistic vazo/mumluğu alın (Harvey Nichols’dan) ve içine Ikea mumlar ve beyaz kala çiçekleri koyun.”

Sinem Güven – Takı Tasarımcısı

“Aile büyüklerinizin evlerini ziyaret edip kıyıda köşede ne kadar eski, değişik renk ve formda tek kalmış bardakları varsa toplayın ve doğruca Tay Mum’a gidip içlerini bir güzel doldurtun. Sonra da hepsini antika bir tepsinin içine koyup yakın. Tabii ki ışıkları kapamadan önce şarabınızı elinize alıp, Diana Krall’un CD’sini koymayı da unutmayın. Artık keyfinize bakabilirsiniz.”

Emel Kurhan – Modacı


Modacı “Eve arkadaşlarımı yemeğe davet ettiğimde, basit ama neşeli masalar kurmayı seviyorum. Mesela beyaz bir masa örtüsüne annemden kalan eski beyaz porselenleri koyuyorum, birazcık renkli olması için rengarenk konfetiler serpiştiriyorum ve uçuk pembe renklerde çiçeklerden bir buket ve çiçeklerin rengine uyacak peçeteler seçiyorum. Şu sıralar pudra renkleri hoşuma gidiyor. Uçuk pembe sevdiğim bir ton; özellikle beyaz masa örtüsü ile güzel gidiyor. Soframın mutlaka bir teması, bir hikayesi olmasını seviyorum. Mumlarımı hep Cire Tudon ve Dyptique’ten alıyorum.”

Bettina Hakko – BC Atelier Ortağı
“Evinizde şömine yoksa, yeni nesil baca gerektirmeyen ve doğa dostu bir madde olan etanolle çalışan Eco Smart bir şömine alın. Odun yakmadan ve is, kül temizleme gibi problemler yaşamadan evinize bir anda sıcaklık katacaktır. Ve de Ottoman puflardan edinin. Üzerine kitaplar koyabilir, ayağınızı uzatabilir ya da sehpa olarak kullanabilirsiniz.”

Berna Sağlam – Naipoğlu PR Uzmanı

“Dönem dönem evdeki 1-2 parçanın yerlerini değiştirerek ve örneğin yeni bir yan sehpa, resim çerçevesi veya aydınlatma, “coffeetable book” gibi yeni objeler ekleyerek yepyeni bir görünüm elde edebilirsiniz. Ufak aksesuarlarla sezonun renklerini yakalamaya çalışabilirsiniz. Örneğin o sezon dekorasyonda turuncu hakimse, o renkte bir vazo, fincan, kilim, tabak veya peçete gibi bir şeyler ekleyebilirsiniz. Bahar ve yaz aylarında bahçe masası üzerinde, kapaklı, içinde nane ve limon olan su sürahisi bulundurmak da hoş bir fikir olabilir.”

Ferhan İstanbullu – Moda Yazarı
“Tasarımcı Özlem Tuna’nın Midnight Express mağazalarında ve Design Zone adlı Nuruosmaniye’deki mağazasında sattığı pirinç bardak altlıklarından bahsedeceğim. Türk motifli tasarımlar bunlar, ama aklınıza oryantal, göre göre bıktığınız çizgiler gelmesin! Lale, yaprak desenli altlıklar hem ahşap, hem de cam sehpalara çok yakışıyor. Ayrıca fiyatları da makul ve harika bir hediye seçeneği… Bir Türk tasarımcının güzel bir işine sahip olmak da işin cabası…”

Mine Kalpakçıoğlu – PR ve Marketing Şirketi Sahibi

“Mekanınızın duvarları, döşemeleri ve diğer dokuları birbiriyle ahenk içinde olmalı. Renk paletinden kendi karakterinize uygun bir renk seçin. Bu renk ille bej veya beyaz gibi klişe bir renk olmak zorunda değil. Sizi ve huzurunuzu yansıtacak o kadar heyecan verici renkler var ki! Duvar boyamak kolay ve kendi başınıza yapabileceğiniz bir iş olduğundan, bence seçeceğiniz uygun bir duvarı (veya duvarları) kuvvetli bir renkle boyayıp mekanda heyecanlı bir oyun yaratabilirsiniz. Bu duvarı boyadıktan sonra bu duvarda veya önünde sizin için anlamlı veya özel bir parça sergilemeniz o duvarı daha da anlamlı kılar. Duvar(lar)ı, sadece boya ile değil, onlarca inanılmaz tasarımlı duvar kağıtlarıyla ve ışıklandırmayla da yaşar ve göz alıcı hale getirebilirsiniz. Ve bitkiler! Yeni bitki ve a¤açlar eklemek veya var olan bitkilerin vazolarını günümüz trendine göre değiştirip farklı şekillerde ışıklandırmak mekanımızda inanılmaz bir fark yaratır. Mesela vazoları enteresan kitapların yanına koymak, farklı sehpaların üstüne yerleştirmek, mekanı anında tazeler.”

Beliz Köprülü – İç Mimar

“Jamie Hayon’un Fantasy Collection porselen bibloları son derece beklenmedik, sihirli ve fantastik. Mickey Mouse şeklinde kocaman bir kaktüs! Bu kaktüsün doğal hali Mickey Mouse’un kocaman kulaklarını andırıyor. Evin içinde bol ışık alan bir alanda az su ile yaşatmak mümkün. Ve renkli şekerlemeler! Ben salondaki masanın üzerinde büyükçe bir çanağın içerisinde Mabel’den madlen çikolatalar, şemsiye çikolatalar, manduretler bulunduruyorum. Şekerlemelerin renkli drajeleri, yaldızlı paketleri, kırmızı karton kutularının görünüşlerini çok seviyorum.”

Bilgün Dereli – B Point Takı Tasarımcısı
“Bence bir eve ruh katan, kullanılan aksesuarlardır. Bu anlamda gümüşe bayılıyorum. Tasarladığım gümüşlerin evin bir köşesine hayat vermesini ve evi bütünlemesini çok önemsiyorum. Gümüşün evde vitrinli bir dolaptan ziyade, bir büfe ya da sehpa üstünde bir arada olmasından çok hoşlanıyorum. Çünkü vitrindeki gümüşler bana müzelik hissi veriyor. Diğeri daha ışıl ışıl ve hayat dolu duruyor. Ayrıca meyve, zeytin veya çerez konduğunda çok şık bir ikramlık oluyor. Kısacası yaşayan evleri ve kullanılan eşyaları seviyorum ben. Evim için yaptığım seçimlerde en çok buna dikkat ediyorum.”

Gamze Bursa – Yemek Stilisti
“Tablolarınızın çerçeveleri ile bir ömür geçirmek zorunda değilsiniz. Farklı renklerdeki çerçeveleri sprey boya veya yağlı boya ile tek bir renge dönüştürün (bu işi size tanıdık bir cilacı da yapabilir) ve bir duvarınızı bu tek renk çerçevelerle kaplayın. İhtiyacınız olan tek şey biraz cesaret. Salondaki kanepenizin arkasına bu çerçeveleri yerleştirip çerçevenizle aynı renkten seçtiğiniz yastıklarla kanepenizi süsleyin. Banyonuzda klasik kuralların dışına çıkın. Ailenizden kalan eski bir aynayı lavabonuzun üzerine asın, yine eski bir askılık, klasik formlu bir sandalye veya tabureyi de banyonuzda değerlendirebilirsiniz. Ayrıca duvarlarına çerçeve asabileceğinizi de unutmayın.

Özlem Avcıoğlu – Modern Seyyah
“Evinizi asıl yaşanır kılan, sizin eviniz olduğunu kanıtlayan şey, mobilyalar değil objelerdir. Objeleri seçerken ve yerleştirirken, renk, biçim, fonksiyon, parasal değerleri gibi şeylere takılmadan içinizden geldiği gibi bir araya getirirseniz, eviniz kendi stilinizi yansıtır ve bir mobilya dükkanı gibi görünmekten çıkıp gerçekten yaşanan bir ev haline gelir.”

Tuvana B. Demir – Tasarımcı
“Kokulu ve dekoratif anlamda en güzel çiçeklerin bulunacağı bahar ayındayız. Evinize hem kokusuyla, hem renkleriyle, hem de dekoratif anlamda şıklık katacak sümbül, frezya, lale, erengül gibi taze çiçeklerden faydalanın, hatta bunlardan özellikle sümbülleri evinize uyan renkli saksılara koyarak hem daha uzun ömürlü olmasını, hem de dekoratif anlamda eve katkıda bulunmasını sağlayabilirsiniz. Voluspa marka mumların herhangi bir çeşidinden mutlaka edinin. Marcel Wonders’ın duvar kağıtlarına da bir göz atın.”

Ayşe Kucuroğlu – Happily Ever After ve Public Ortağı
Balkonunuzun bir köşesine eskimiş fakat değerli olan sandalyenizi koyun. Üzerine birkaç tane kaşmir battaniye katlayşp koyun. Yanşna da saksşda biberiye… Havanın soğukluğuyla birlikte size Paris’i hatırlatacaktır. Basit ama inanın salonunuzdan çok hoş ve romantik görünecektir. Yanına Bottega Veneta küçük boy tepsi, içine sigara ve kül tablası koyun. Böylece sigara kullanan misafirleriniz içeri giremeyecek. Ve yatak odanızda eski bavullarınızı üst üste koyarak yatak ucu sandığı oluşturabilirsiniz. Ya da eski bir Vuitton bavulu kenar sehpası olarak kullanabilirsiniz.

Yasemin Savcı – Home Art Genel Yayın Yönetmeni
“Stil sahibi bir ev yaratmanın en kolay ve en kesin yolu, modern ama sıradan olmayan aksesuarlarla ortama kişilik kazandırmak. Elmas kesimli aksesuarlarla evinizin her köşesine sofistike bir görünüm kazandırabilirsiniz. Marimekko’ya hak ettiği ünü kazandıran o çok ünlü gelincik deseni “Unikko”, şimdi yepyeni ürünlere ilham kaynağı oldu. Bu eğlenceli desen ile evinize stil sahibi ve retro bir hava kazandırabilirsiniz.”

Arzu Atabarut – Gem Palace Mağazası Sahibi
“Çiçek, dekorasyona hem hayat, hem de neşe getiriyor. Kalıcılığı ve makul fiyatları göz önüne alınarak bir seradan alabileceğiniz çiçekli bahçe bitkisi saksılarını, natürel, sepet cachepot’ların içine yerleştirebilirsiniz. Ayrıca birkaç eski bakır sahanın içine yerleştirilecek mumlar da, tıpkı bitkiler gibi atmosfere hem canlılık, hem de yaşanırlık katar. Kanepenizin üzerine, eski kumaşları kullanarak yapacağınız yastıklar konfor ve yaşanmışlık getirecektir. Bu kumaşların mutlaka antika olması gerekmiyor. Eski elbiselerinizden de faydalanabilirsiniz. Ayrıca bir mekanın yaşanır olduğunun en büyük delili, sayfalarını çevirmekten hoşlanabileceğiniz kitaplardır.”

Dilek Hanif – Modacı
“Evinizden canlı çiçekleri eksik etmeyin ve hoş bir koku vermek için de Diptyque Baies mum kullanın.”